Vyskytuje se v tropických lesích na rozsáhlém území Jižní Ameriky v rozmezí od Trinidadu a Venezuely jižně až po Brazílii, Bolívii, Kolumbii a Paraguay. Částečně zasahuje také do Střední Ameriky, konkrétně na území Panamy. Ačkoli je populace žijící v Trinidadu považována za ohroženou a v Paraguay druh stojí již na hranici vyhubení, v Červeném seznamu IUCN stále spadá do kategorie málo dotčených druhů. ( jde o druhy u nichž jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí)Dorůstá 76-86 cm a váží 900-1300 g. Je velmi výrazně zbarven. Celou přední část těla má žlutou, zadní modrou a na hlavě má kolem očí velkou lysinu.Zobák je velmi mohutný, svrchní část je hákovitě zahnutá, spodní část je značně pohyblivá.Požírá plody, ořechy a i kokosové ořechy. Za potravou létá až 25 km daleko.Je monogamní, páry přitom tvoří zpravidla na celý život. Hnízdí v dutinách stromů a snáší 2 vejce. Mláďata se líhnou holá a slepá a peří jim naroste až po 10 týdnech. Všichni arové jsou dlouhověcí ptáci, v zajetí se dožívají více než 50 let.Jedná se také o velmi oblíbeného klecového ptáka.

Napsat recenzi

Prosím přihlaste se nebo se registrujte pro napsání recenze

Ara ararauna

  • Kód výrobku: P00003
  • Dostupnost: Na skladě
  • 0,0Kč


Tagy: